Dirigent 1998-2021: Fokko Oldenhuis

Foto: Jaap van de Klomp
Foto: Jaap van de Klomp

Fokko Oldenhuis sloot in 1997 zijn studie af met het einddiploma koordirectie (UM) met onderscheiding. Aan het Conservatorium van Utrecht is hij sinds 2010 docent en cursusleider van de Applicatieopleiding Koordirectie en de Kurt Thomas Cursus. Hij is dirigent van het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam, de Utrechtse Studenten Cantorij, het kamerkoor NEXT, het Kamerkoor Neon, het Attacca Ensemble, het Kamerkoor D’Allure en het Slotkoor. Hij gaf met zijn koren concerten in Duitsland, Italië, Engeland, Frankrijk, Polen en België. Ook is hij regelmatig in Brazilië op het Festival Unicanto in Londrina of in São Paulo voor het verzorgen van gastcolleges aan de USP.

In Nederland werkt Fokko samen met de compositieafdelingen van de Conservatoria in Amsterdam, Utrecht en Hilversum waar hij gastcolleges geeft en compositiestudenten begeleidt tijdens het schrijven van nieuwe composities voor koor. Hij voerde premières uit van onder andere Gerard Beljon, Lowell Dykstra, Daan Manneke, Willem van Merwijk, Jan Welmers, Ad Wammes, Rob Goorhuis, William Knight, Roderik de Man en vele jonge, beginnende componisten die (mede) op zijn initiatief nieuwe composities voor koor schreven.
Ook voerde hij Nederlandse premières uit van Braziliaanse componisten als Henrique de Curitiba, Marlos Nobre en José Penalva.

Zie ook: www.fokkooldenhuis.nl