Dirigent

PAULA ANDREA TORRES AYALA, dirigent, is geboren in Colombia in 1972 en heeft meer dan 20 jaar in Chili gewoond. Ze is onlangs naar Nederland verhuisd en is sinds mei van 2022 gevestigd in Utrecht. Momenteel studeert ze aan het HKU Conservatorium in het ‘Master of Music-programma in Koordirectie’ bij Professor Rob Vermeulen. Ze behaalde haar diploma in ‘Choral Conducting’ aan de ‘University of Chile’ in 2003 en haar master in ‘Music Performance in Orchestral Conducting’ in 2020 aan dezelfde universiteit. Ze heeft gestudeerd bij prestigieuze leermeesters van de Colombiaanse koorwereld, zoals Alejandro Zuleta, Jorge Zorro en Julián Gómez, en in Chili bij Guido Minoletti. Ze heeft haar studies in deze specialiteit vervolmaakt bij gerenommeerde Argentijnse dirigenten Néstor Andrenacci en Néstor Zadoff en heeft deelgenomen aan masterclasses van Robert Sund (Zweden), Felicia Pérez (Cuba), Werner Pfaff (Duitsland), Josep Prats (Spanje), Krista Audere (Letland). Op het gebied van de orkestmuziek heeft ze gestudeerd onder leiding van David del Pino Klinge (Peru – Duitsland) en Nicolas Rauss (Zwitserland).

Bijna 20 jaar lang heeft ze les gegeven in bachelor- en masteropleidingen, verbonden aan onderwijsinstellingen zoals de Pontificia Universidad Católica, Universidad de Chile, Universidad Mayor en Universidad Alberto Hurtado.

Ze heeft een opmerkelijke artistieke carrière ontwikkeld als dirigent van gerenommeerde koren in Chili, waaronder het Ensamble Res Nova (oprichter), Coro Bellas Artes en het Universidad Alberto Hurtado’s Camber Choir en het Ensamble Ikaros (oprichter). Ze heeft ook gewerkt als workshopleider en gastdirigent van Chileense groepen zoals Femme Vocal en in het buitenland met het Koor van de Universidad de los Andes (Bogota – Colombia), Coro Magno de la Universidad del Valle (Cali – Colombia), Coro de la Municipalidad de Puerto Madryn en Coro Nacional de Jóvenes de la República de Argentina, en onlangs met het Leeuwarden Kamerkoor in Nederland.

Ze verkent graag nieuwe en diverse koorrepertoires en heeft concerten gegeven in Chili, Colombia, Peru, Argentinië, Engeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Nederland en Israël. Haar werk voor het ‘Universidad Alberto Hurtado’s Chamber Choir’ heeft haar belangrijke erkenning opgeleverd van nationale critici dankzij haar bijdrage aan de kamermuziek na verschillende premières in belangrijke muziekzalen in Chili.

Haar ervaring in de orkestmuziek omvat haar tijd als dirigent van jeugd- en universiteitsensembles in academische contexten. Tussen 2018 and 2020 was ze verbonden aan de ‘Foundation of Youth and Children’s Orchestras of the Government of Chile’ (FOJI), als chef-dirigent van het ‘Regional Youth Symphony Orchestra of Coquimbo’. Verder was ze gastdirigent van het ‘Music Institute of the Catholic University’s Symphonic Orchestra and ensemble’, en van het professionele ‘Classical Orchestra of the University of Santiago de Chile’.

Voor meer informatie over onze vorige dirigenten, zie: